Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Αύριο

θα συναντήσω τον γιατρό με τον οποίο θα κάνω τη λαπαρισκόπηση (σύντομα ελπίζω). 
Όταν ο καθηγητής-γυναικολόγος που με είδε την προηγούμενη Τρίτη μου είπε πως πέρα απο τη γνωστή κύστη αυτών των μηνών(που παρακολουθούσα με τον άλλο γυναικολόγο)βλέπει στην αλλη ωοθήκη μικρές κυστούλες που θα μπορούσαν να φέρουν χαρακτηριστική κακοήθειας εγώ απάντησα ένα ξερό "Μάλιστα" καθώς κοιτούσα κι εγώ το μόνιτορ κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Τι να πει λοιπόν ένα άτομο που έχει περάσει τόσα, μετά απο 4 χειρουργεία, τόσες θεραπείες και  ψυχολογικά σκαμπανευάσματα όταν βρίσκεται μπροστά σε μια δική του οθόνη που μπορεί/μάλλον να δείχνει και πάλι καρκίνο;;; "Μάλιστα" αυτή ήταν η αντίδρασή μου! Και κράτησα την πληροφορία μακρυά απο τους γονείς μου, το είπα μόνο στη "Σ" αν και ξέρω πως της φόρτωσα μεγάλο βάρος :-/ το είπα λοιπόν και χθες στη μαμά μου, το Σάββατο (αρκετές μέρες το είχα κρατησει κρυφο) γιατί αύριο δεν ξέρω τι μπορεί να πει ο λαπαροσκόπος, μακάρι να φανεί false alarm. Αλλά όπως είπε και ο γυναικολόγος μόνο με τη βιοψία θα είμαστε σίγουροι. Βέβαια ότι και να δείξει η βιοψία, φτάνω κοντά στο σημείο όπου θα αποχωριστώ τις ωοθήκες μου. Με βάση το ιστορικό, ο καθηγητής-γυναικολόγος αυτό με παροτρύνει, το ίδιο μου λέει 3 χρόνια τώρα ο χειρουργός της Αθήνας και όλο το αναβάλω. Ίσως αυτή η κύστη να ήρθε γι αυτό τον λόγο, να να με σπρώξει στο να απαλλαγώ απο το άγχος των ωοθηκών...Μπορεί!
Έκανα και ένα ακόμη αιματολογικό τεστ για τον δείκτη Ca125 το αποτέλεσμα έδειξε 16 (που με βάση το όριο είναι μια χαρά και ξανα είχα στο παρελθόν 16 αλλά και ως 19) όμως αρχές φεβρουαρίου είχα μόλις 11.8. Φυσικά όσοι έχετε περάσει παρόμοια θα ξέρετε πως οι δείκτες είναι ενδεικτικοί και "παίζουν". ΟΠΌΤΕ;;; Αναμονή ως αύριο το απόγευμα που θα με εξετάσει ο λαπαροσκόπος...αναμονή ως τη μέρα της λαπαροσκόπησης!
Αναρωτιέμαι τελικά πόσες φορές στη ζωή μου θα μένω να περιμένω μια απάντηση απο ένα ιατρικό εργαστήρι, απο μια απρόσωπη φωνή για να ξέρω αν θα συνεχίσω όπως και την προηγούμενη εβδομάδα να πηγαίνω στη δουλειά, να πηγαίνω βόλτες, να χαίρομαι την καθημερινότητά μου ή αν θα ζήσω στιγμές του 2007 ξανά. Όχι δεν έζησα τα τελευταία 7 χρόνια με τον φόβο! ΟΧΙ! Έζησα με τη ΖΩΗ και τις χαρές της! Μόνο που τέτοιες Κυριακές όπως η σημερινή, κάπως πιο μουντές και με αυτή τη χαζή αναμονή σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το μετά...
Ένα δάκρυ βουβό κύλησε απο τα μάτια μου όταν ο γιατρός μου είπε πως "στη θέση σας δεν θα σκεφτόμουν με τίποτα να κάνω παιδί, με τέτοιο ιστορικό;;;" και εκεί είδα μια αρχή του τέλους. Είδα πως κάτι τόσο απλό για πολλούς, το "κάνω παιδί" για μένα είναι πια απαγορευμένος καρπός, και θα γίνει οριστικά απαγορευτικό τη στιγμή που θα πάρω την απόφαση να αφαιρέσω τις ωοθήκες. Γιατί προς τα εκεί προσανατολίζομαι...Σκέφτομαι αυτές τις μέρες διάφορα, πως η ζωή είναι απλά λαχείο, ή "χαρτί". Ή που θα τραβήξεις τυχαία το καλό ή που θα πάρεις το κακό. Κάπως έτσι. Είναι θέμα τύχης...Δεν το βάζω κάτω ίσως γιατί τόσα χρόνια λες μέσα σου "πάνω απο όλα να είμαι καλά" αλλά βλέπεις στην πορεία της ζωής πως θέλεις και κάτι ακόμη, όχι απλά το "καλά". Ίσως τελικά να ήθελες και ένα δικό σου παιδί και να μην το ήξερες μέχρι που σου είπαν "όχι, εσύ θα ήταν καλύτερο να μην κάνεις παιδι" κι εσύ τι να κανεις; για μια ακόμη φορά δέχτηκες τη μοίρα σου! Τουλάχιστον είπες, "ας είμαι καλά"!

3 σχόλια:

Λίζα είπε...

Καλή επιτυχία!!! αύριο στη συνάντηση με το γιατρό σου. Να πω κάτι για τους δείκτες! Οι δείκτες σίγουρα ανεβοκατεβαίνουν και όταν είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια σημαίνει ό,τι όλα είναι καλά! Για να υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει 2 δείκτες να είναι ανεβασμένοι ( πάνω από τα νορμάλ όρια) και όχι ένας. Εξάλλου Sweet μου είναι φυσιολογικό με κυστούλες στις
ωοθήκες ( που σημαίνουν φλεγμονή) είναι πολύ φυσιολογικό! να ανεβαίνει μέσα στα όρια του φυσιολογικού ο δείκτης Ca 125 δηλαδή των ωοθηκών. Επομένως όλα καλά θα είναι και απλά θα αφαιρέσεις τις κυστούλες. και αργότερα , αρκετά αργότερα σκέπτεσαι για αφαίρεση ολική κλπ ..όπως γράφεις. Κάτι άλλο επίσης. Αν ο καρκίνος μαστού που είχες δεν ήταν ορμονοεξαρτώμενος, η ήταν ελάχιστα ορμονοεξαρτώμενος, δεν πειράζει να κάνει κάποια γυναίκα παιδί. Δεν την επιβαρύνει δηλαδή. Ξέρω 2 τέτοιες περιπτώσεις. Προσθέω ακόμη κάτι που γνωρίζω για τους δείκτες. Συνήθως μόνο αν ένας καρκίνος είναι από μετάσταση , ανεβαίνουν , πάνω από τα φυσιολογικά οι δείκτες και όχι όταν ο καρκίνος είναι πρωτοπαθής. Εμένα όταν παρουσίασα καρκίνο το 2009 στο μαστό όλοι οι δείκτες ήταν μέσα στα όρια του φυσιολογικού. Με τους δείκτες λοιπόν παρακολουθούμε τυχόν υποτροπή. Απορώ λοιπόν γιατί σου είπαν να κάνεις το Ca125 . Πιστεύω λοιπόν ότι όλα θα είναι και θα πάνε καλά! Έχεις την αγάπη μου και τη θετική μου ενέργεια! Πολλά φιλιά!

Λίζα είπε...

Sweet μου πιστεύω , ότι απλώς , λόγω ιστορικού ψαχνόμστε λίγο περισσότερο . Εγώ πριν 2 περίπου χρόνια , έκανα μια απόξεση και όλα ήταν καλά!!! στη βιοψία. Αν δεν είχες αυτό το ιστορικό , δεν θα είχες ανακαλύψει την κύστη και δεν θα είχες ίσως ιδέα τώρα. Πιστεύω , ότι δεν θα είναι τίποτε σημαντικό. Όσο για το θέμα παιδί, θα έχεις τον καιρό να πάρεις γνώμες και από άλλους γιατρούς! Μην απογοητεύεσαι λοιπόν και γι αυτό από τώρα. Όσο για τους γιατρούς , υπάρχουν γιατροί και γιατροί! Πιστεύω να το έψαξες και να το ψάξεις ίσως περισσότερο για τις αποφάσεις τις σοβαρές που θέλεις να πάρεις.Πάντα ένας πολύ καλός γιατρός , παίζει ένα πολύ σημαντικό! ρόλο!
πολύ καλός γιατρός! τον σωστό!

Γωγω είπε...

Ευχομαι τα αποτελέσματα να ειναι οσο το δυνατόν καλυτερα και ο γιατρός να εχει κανει λαθος!Σε διαβάζω εδω και μερες και σε νοιαζομαι σαν να εισαι δικός μου άνθρωπος!Και παλι σου ευχομαι τα καλυτερα!
φιλααακια