Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

τελευταίο Σ/Κ του Αυγούστου

φέτος μετά το Πάσχα, η "Σ" μου είχε στείλει ένα e-mail ενημερώνοντάς με πως αυτός ο Αύγουστος θα έχει 5 Σαβατοκύριακα. Τότε, τον Απρίλιο, μου φάνηκε πολύ μακρινός ο Αύγουστος, ωστόσο η χαρά και των δυο μας ήταν μεγάλη, αν και θάλασσα για εμάς δεν σημαίνει Σ/Κ και ούτε το Σ/Κ σημαίνει θάλασσα. Απλά πάμε κάθε μέρα!
Μακρινό τότε, μα ξημερώνει αύριο! Το τελευταίο Σ/Κ του Αυγούστου και όπως και να το κάνουμε, η λήξη αυτού του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι 2014 θα περάσει στη μνήμη. Σε μια νύχτα...
Κάθε καλοκαίρι το κλέβει ο Σεπτέμβρης. Όταν απο το ημερολόγιο φύγει το χαρτάκι 31 Αυγούστου, αυτό το (ένα) 1 σημαίνει μια νέα σελίδα, την αρχή ενός φθινοπώρου, την αναγγελία ενός χειμώνα που ακολουθεί. 
Χθες έμεινα στο σπίτι μόνη και ψάχνοντας μισή ώρα για το ποια ταινία θα δω, διάλεξα το "O γέρος και η θάλασσα/The old man and the sea", την κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Χέμινγκγουέη. Ήμουν σίγουρη πριν το δω για τις μεταφορές που θα έχει ο αγώνας του ηλικιωμένου ψαρά με τον αγώνα κάθε ανρθώπου για την "νίκη" ή την "επιτυχία" για την ίδια την επιβίωση και τη ζωή. Το επάγγλεμα του ψαρά είναι απο μόνο του μοναχικό, της υπομονής και της προσδοκίας. Θέλει τεχνική, θέλει κόπο μα και τύχη. Κάτι τέτοια δεν θέλει κι η ζωή;;;;;Όλες οι δυσκολίες τις θάλασσας λέει ο Χέμινγκγουεη φαίνονται στις ουλές που φέρει ο ψαράς του, στα χερια, στο πρόσωπο, σε όλο το κορμί. Το πιο δυνατό μόττο του βιβλίου είναι το παρακάτω
“But man is not made for defeat," he said.
"A man can be destroyed but not defeated. ”
― Ernest Hemingway


Ο ψαράς μιλάει στον εαυτό του καθώς είναι μέσα στη θάλασσα συνεχόμενα πάρα πολλές ώρες περιμένοντας να φέρει στο βαρκάκι του τον ήδη καμακωμένο ξιφία τεραστίων διαστάσεων. Άνθρωπο και ψάρι ενώνει μια πετονιά αρκετών μέτρων. Ο ξιφίας έχει τσιμπήσει αλλά δεν λέει να ανέβει στην επιφάνεια. Ο ψαράς τον περιμένει, δίχως καν να ξέρει με τι θεριό παλεύει. Στις πολλές του σκέψεις, στη μέση του πουθενά εκεί στα ανοιχτά λέει:

"Ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για την ήττα" 
"Ο άνθρωπος μπορεί να καταστραφεί αλλά όχι να ηττηθεί"  

Έτσι λοιπόν, με χέρια κομμένα απο την πετονιά και την αντίσταση που κρατάει το τεράστιο ψάρι, ο γέρος αντιστέκεται στο να χάσει τον αγώνα. Δεν τα παρατάει, παρόλου που πονάει όλο του το σώμα και είναι μόνος και νηστικός 2 μέρες. Αγωνίζεται γιατί; Γιατί θέλει να φέρει αυτό το τεράστιο ψάρι στη στεριά. Όταν το τοποθετεί παράλληλα της βάρκας του με σχοινιά, καρχαρίες τον περιτριγυρίζουν και ορμάνε στο ψάρι. Μέχρι να φτάσει και πάλι στο λιμάνι, ο ξιφίας έχει μείνει μισός. Κι όμως το λιμάνι είναι ο μόνος δρόμος. 

Κάπως έτσι δεν ήταν για αρκετό καιρό και η ζωή μας; Αγωνιστήκαμε για τη ζωή, για την επιβίωση με ένα θηρίο που μέχρι να βγει στην επιφάνεια δεν ξέραμε με τι είχαμε να κάνουμε. Κι όταν πάλι βγήκε στην επιφάνεια, πάλι και τότε δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Στήσαμε αφτί κι ακούσαμε το θηρίο και τους γιατρούς, σκεφτήκαμε, κάναμε υποθέσεις, διαβάσαμε, ψάξαμε στο ιντερνετ. Και ναι, δεν είμασταν φτιαγμένες για ήττα! Θέλαμε να κερδίσουμε! Είναι στη φύση του ανρθώπου να πηγαίνει στη μάχη με σκοπό να κερδίσει κι όχι να χάσει. Ναι, μπορούσαμε να καταστραφούμε και σίγουρα κάποιοι καταστραφήκαμε, ναι το σκαρί μας τσάκισε αλλά το να καταστραφούμε δεν σημαίνει πως κάτι μας νίκησε! Γιατί όταν μπαίνεις στη μάχη και δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, απο εκείνη τη στιγμή κι έπειτα είσαι νικητής, κι ας πέσεις στο πεδίο της μάχης!

Αύριο ξημερώνει το τελευταίο Σ/Κ του Αυγούστου! Η λήξη αυτού του καλοκαιριού! Εύχομαι να το περάσω στη θάλασσα!!!!! La mar...που λέει κι ο ψαράς του βιβλίου, γένους θηλικού! :-)
Να περάσετε όμορφα!    


Δεν υπάρχουν σχόλια: