Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ημερομηνίες, επέτειοι και άλλα δεινά

Όταν αυτό το blog πρωτο είδε το φως του ιντερνετ είχε 2 επετείους και οι δύο τον Δεκέμβρη. Ήταν μια η επέτειος της αφαίρεσης κακοήθη όγκου και μαστού μου στις 3/12 και μια η δημιουργία του blog...λίγες μέρες μετά, και οι δύο ημερομηνίες το 2007.
Ποιός θα μου το έλεγε πως γράφοντας εδώ τόσα χρόνια, θα ζούσα κι άλλες χειρουργικές επετείους, θα κατέγραφα κι άλλες νοσοκομειακές περιπέτειες. Νόμιζα ότι είχα ξεμπερδέψει...από το 2007 αναίμακτα είχα βρεθεί στο 2014 με καλές εξετάσεις, με αποκατεστημένους μαστούς και καλύτερη διάθεση. Το Φεβρουάριο του 2014 σκάει μια κύστη στις ωοθήκες που επέμενε να μένει εκεί και να μεγαλώνει κιόλας. Ψάξε απο δω, ψάξε απο κει, φυσικά και άλλαξα τον πρώτο μου γυναικολόγο ο οποίος μου έδινε, σε μια ασθενή μαστού και μάλιστα ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου αντισυλληπτικά. Γι αυτό πάντα είναι καλό να παίρνετε κι άλλες γνώμες. Όταν έφτασα να δω άλλους 2 γυναικολόγους μου συνέστησαν οπωσδήποτε να βγάλω την κύστη αλλά και τις ωοθήκες. Το παρήγορο ήταν πως αν ήθελα να κάνω παιδί θα έκανα με δανεικό υλικό, έχοντας κρατήσει φυσικά τη μήτρα. Έτσι κι έγινε. Λαπαροσποπικά στις 19/3/2014, σαν σήμερα έφυγαν οι ωοθήκες. Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι που έχουν να κάνουν με την υγεία αν και σκληραίνουν στον φλοιό τους, παραμένουν τελικά ευαίσθητοι γιατί αυτός που με μετέφερε στο χειρουργείο, περνώντας τις πόρτες του με ρώτησε "παιδάκια έχουμε;" ίσως ρωτάνε κάτι τέτοιο γιατί περιμένουν να πεις "ναι, ένα" και να σου απαντήσουν ανακουφισμένοι "ε τότε μια χαρα, όλα εντάξει". Έλα όμως που εγώ απάντησα "όχι".... και για να καλύψω την αμηχανία αυτού που έσπρωχνε το φορείο είπα "δεν πειράζει, ας είμαστε καλά και δεν βαριέσαι." Τελικά καλά ήμουν γιατί η κύστη δεν είχε κάτι κακό αλλά οι ωοθήκες λόγω ιστορικού και γονιδίου κάπου πετάχτηκαν λαπαροσκοπικά.
Ένας χρόνος λοιπόν ανευ ωοθηκών σήμερα...και αφού είχα ακούσει εκείνο το ιστορικό "90% κακοήθεια" για την κύστη απο τον πρώτο γιατρό και βάσταξα στοικά και το ότι κατα μεγάλη πιθανότητα έπαθα καρκίνο για δεύτερη φορά. Αν μπορώ να κάνω απολογισμό τώρα...ξέρω κι εγώ;;; Τότε ανευ ωοθηκών οκ μπήκα στην κλιμακτήριο νωρίς αλλά είχα τη μήτρα οπότε είχα την πιθανότητα για κάποιο παιδί, κάπως...Μετά όμως....τον ίδιο χρόνο ήρθε όντως ένας καρκίνος, lucky me σε πολύ αρχικό στάδιο...insitu. Οπότε δίχως δεύτερη σκέψη έπρεπε να φύγει και η μήτρα...γιατί το ενδομήτριο μας την είχε κάνει τη ζημιά.
 Οπότε 1 χρόνο μετά, είμαι εδώ, είμαι καλά και δίχως θεραπείες. Το λιγότερο που έχω πάθει είναι το ότι έβαλα 3 κιλά με τη δεύτερη αναρρωτική μου και το γεγονός πως δεν μπορούσα να αθληθώ και δεν λένε να φύγουν. Κλιμακτήριος βλέπεις...ο οργανισμός μου έχει μπλοκάρει. Τα κιλά είναι λίγα και αλλά δεν φεύγουν. Φυσικά επάνω μου δεν βλέπεις καμια ταιράστια διαφορά, όμως δεν μπαίνω άνετα στα ρούχα μου...
Θα μου πεις, τι ευτυχία;;; Πλέον το μόνο που με απασχολεί είναι τα κιλά κι όχι οι θεραπείες. Ας είναι.
Χθες το βράδυ λίγο πριν κοιμηθώ σκεφτόμουν "τι άνθρωπος είμαι, πέρσι τέτοια νύχτα αφού είχα κάνει μόνη μου το κλήσμα και τον ευπρεπισμό έπεσα να κοιμηθώ, και κοιμήθηκα μια χαρά παρόλο που ήξερα πως θα χειρουργηθώ". Έτσι είναιο άθρωπος όλα τα μπορεί! Ή κι αν δεν τα μπορεί κάνει πως τα μπορεί, δηλαδή you make it work!!!!

Κι έτσι είμαι εδώ...με πολλές απώλειες αλλά εδώ. Μάλλον το εδώ είναι αυτό που μετράει πιο πολύ! Έτσι;;;
Εδώ λοιπόν!













Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Γιορτάστε τη γυναίκα!


 















Μερικές φορές αναρωτιέμαι...

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ....;;;

WHAT'S THE POINT????

Για να αρρωστήσω απο τον μαστό;;; Για να αρρωστήσω απο τον τράχηλο;;; Για να παντρευτώ έναν άνδρα και να τον περιποιούμαι;;; Για να προσπαθήσω να αποχτήσω ένα παιδί και να το διαβάζω;;; Για κάνω τις δουλειές του σπιτιού και να ακούω κι απο πάνω την γκρίνια;;; Για να πρέπει να αγωνιστώ δέκα φορές περισσότερο για να αποδείξω την αξία μου στη δουλειά σε σχέση με έναν άνδρα;;; Για να με πειράζουν χυδαία στον δρόμο;;; Για να θεωρούν ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι όσο καλά το κάνει ένας άνδρας;;; Για να ακούω να λένε "κάνει σαν γκόμενα" και να αναφέρονται έτσι σε έναν άνδρα που δειλιάζει;;; Για να πρέπει κάθε μέρα να διεκδικώ τα αυτονόητα;;; Για να ψάχνω μια σωστή και ίση θέση στην κοινωνία;;;

Γιατί το 2015 να υπάρχει τέτοιος σεξισμός, γιατί;;;

Αναρωτιέμαι όλα τα παραπάνω σήμερα κι ακόμη πιο πολλά κατά καιρούς...

Τι σημαίνει γυναίκα στις μέρς μας;;; Ποιές είμαστε;;; Απο πού ξεκινήσαμε και που φτάσαμε;;; Τι χάσαμε στο δρόμο μα και πόσα κερδίσαμε;;;

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ!

Η γυναίκα δίνει στη ζωή πνοή.
Είναι αρχικά εκείνη η κοπέλα που πολύ παλιά παντρεύτηκε και απέκτησε ένα κοριτσάκι, κι εσύ τη φώναζες γιαγιά. Οι μυρωδιές απο τις πίτες της γέμιζαν τις σκάλες κι εσύ τις ανέβαινες 2-2 για να προλάβεις ζεστά τα κομμάτια σου.
Είναι η μάνα σου, στης οποίας την αγκαλιά θα κρυφτείς στα πολύ δύσκολα. Είναι το μικρό εκείνο κοριτσάκι με το οποίο μαλλιοτραβιέσαι απο τότε που θυμάσαι τον ευατό σου αλλά την αγαπάς μέχρι θανάτου γιατί απλά είναι η αδερφή σου.
Είναι κι εκείνες οι ξαδέρφες που πολλές φορές μοιάζουν με την αδερφή σου αν έχεις ή αναπληρώνουν καλά το κενό της.
Είναι εκείνη η κοπέλα με την οποία μεγάλωσες απο επιλογή και πέρασες τα πιο πολλά καλοκαίρια της ζωής σου, είναι η κολλητή σου και της λες τα πάντα, μαλώνετε πολύ αλλά τα βρίσκετε γιατί εκεί είσαι ο εαυτός σου.
Είναι η γυναίκα που έχει περίπου την ίδια ηλικία με τη μάνα σου και την φωνάζεις "θεία" και όταν η μαμά δεν είναι εκεί τότε η θεία αναλαμβάνει.
Είναι εκείνη η ζουζούνα που θα σε φωνάξει "μαμά" και θα είναι ο πιο ωραίος ήχος της ζωής σου γιατί είναι η κόρη σου.
Είναι η γνωστή κοπέλα με την οποία πίνεις μερικές φορές καφέ και μιλάς για ψώνια.
Είναι η συνάδελφός σου στη δουλειά που θα σου σταθεί όταν χρειαστεί. Είναι................είναι....................

Οι γυναίκες είναι ΠΟΛΛΑ, ποτέ μόνο ένα! Ταξιδεύουν, ανακαλύπτουν, δημιουργούν κι αγωνίζονται καθημερινά. Είναι δυνατές!Κλαίνε, φωνάζουν, νευριάζουν αλλά συγχωρούν και βοηθούν στη στιγμή. Οι γυναίκες έχουν μεγάλες καρδιές, κι αν είσαι έξυπνος ανεξαρτήτου φύλου θα τρυπώσεις!

ΔΕΙΤΕ ΤΕΣ! Αγαπήστε τες, αγκαλιάστε τες και δώστε σε καθε μια την αγάπη και την προσοχή που της αρμόζει.
Βοηθήστε τες αν χρειαστεί με τρόπο, οι γυναίκες είναι πολύ περίφανες για να αφήσουν έναν άνδρα να τις βοηθήσει;-)

Δώστε χρόνο στις γυναίκες, να τις γνωρίσετε και να τις καταλάβετε. Το μεγαλείο που θα ανακαλύψετε θα σας ανταμείψει επάξια!
Σήμερα με τη "Σ" τρέξαμε μεγάλη απόσταση, έτσι ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!
Sweet December!





























 

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Εδώ για καλό μήνα

Εδώ είμαι πάλι για να σας ευχηθώ καλό μήνα!
Μάρτης!
Σήμερα εδώ τον υποδεχθήκαμε με βροχή αλλά όπως και να χει, πήραμε τον κατήφορο για καλοκαίρι. Και αυτό απο μόνο του είναι μια όμορφη σκέψη! Πάσχα και μετά καλοκαίρι! μα πως πέρασε πάλι ο χειμώνας;;;; πως έφυγε το φθινόπωρο;;;
Ξέρετε βέβαια πως πέρασαν οι δικοί μου σκοτεινοί μήνες, απο 16 Οκτ ως αρχές Νοέμβρη είχα άδεια αναρρωτική, πέρασα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη να ψάχνω τι έχω. Τελικά μετά απο 7 χρόνια ξανα ξεμύτησε ένα καρκινάκι. Το λέω έτσι γιατί ήταν μικρό, insitu.
Έτσι ξανά χειρουργείο και όλα τα γνωστά. Απλά αυτή τη φορά η θεική ατάκα "ΟΧΙ θεαρπείες" αυτό και μόνο μου έδωσε όλο το κουράγιο για τα υπόλοιπα. Βέβαια το άκουσμα και μόνο των λέξεων "αδενοκαρκίνωμα του ενδοτραχήλου" ήταν αρκετό για να με ταράξει. Σίγουρα θα έχεται δει πολλές ταινίες όπου απο τηλεφώνουν ανακοινώνουν στον πρωταγωνιστή κάτι απο το οποίο κρέμμεται όλη του η ζωή. Θυμάστε τα πλάνα εκείνη τη στιγμή; Κάπως έτσι είδα τον εαυτό μου εκείνη τη δύσκολη ώρα...σαν μια κάμερα να στροβυλίζονταν γύρω μου και να κατέγραφε τις ανδριδράσεις μου, σαν μια άλλη κάμερα να έκανε ζουμ και να κορύφωνε το κοντινό μου πλάνο την ώρα που ακούω τα αποτελέσματα της βιοψίας. Κι εγώ, σαν μια ηρωίδα του σινεμά, όσο μπορώ ατάραχη γιατί το κοινό διψά για ήρωες :-)  
Ετσι είναι, οι θεατές διψούν για ήρωες, τους αρέσει όμως να βλέπουν και την ανρθώπινη πλευρά, την πιο τρωτή ενός πρωταγωνιστή. Κι εγώ έχω και τα δύο. Γενικά είμαι ευάλωτη σε αρκετά, όμως σίγουρα μετά απο 2 χτυπήματα καρκίνου είμαι και πιο δυνατή σε πολλά. 
Τον Οκτώβρη που έφυγε προσπάθησα κάπως να τον ξεχάσω, είμαι σε καλό δρόμο. Όμως σίγουρα τότε έλεγα "καλά να είμαστε και δεν πειράζει" τώρα όλα πάλι τα θέλω. Όλα, με το "όλα" πάντα στα πλαίσια του δυνατού.  
Ίσως κι εσάς να σας έχει συμβεί όταν είσαι πάνω στο πρόβλημα λες "Να έιμαι καλά, μόνο αυτό και τίποτε άλλο", όμως απο τη φύση μας κοινωνικοί και σε διάδραση πάντα με άλλους δεν αρκούμαστε μόνο στο ΚΑΛΑ. Απο τη μια ίσως κακώς, όμως απο την άλλη, αυτή δεν είναι και η φύση της ίδιας της ζωής;;; Αν το καλά και μόνο αρκούσε δεν θα πηγαίναμε πουθενά...καμία εξέλιξη. 
Πάντα λοιπον θες και τη δουλειά, θες και τους φίλους και το να αγαπιέσαι και το να αγαπάς.
Ο Ν. Καζατζάκης έγραψε:
Τα τρία θεμέλια της ευτυχίας είναι:
κάτι να κάνεις
κάτι να αγαπάς
κάτι να ελπίζεις

Και δεν είναι κλισέ, σκεφτείται τον εαυτό σας. Κάνετε κάτι; Ακόμη και δίχως δουλειά, θες να δημιουργήσεις κάτι ή να φροντίσεις κάποιον.
Αγαπάς κάτι ή κάποιον; Όταν οι άνθρωποι μιλάνε γι αυτό που αγαπούν γίνονται πιο όμορφοι. Όταν αγαπάς γίνεσαι χαρούμενος!
Ελπίζεις σε κάτι;;; Αυτό σου δίνει αισιοδοξία και δύναμη για το μέλλον, κάνεις μια ευχάριστη σκέχη για τις μέρες που θα έρθουν!

Αν κάτι θα σας έλεγα μετά απο τόσα χρόνια που γράφω εδώ θα ήταν
LOVE  LIFE!
Να αγκαλιάσετε τη ζωή όπως είναι, όποια κι αν είναι. Η ζωή είναι δώρο, είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσεις πάνω σε αυτή τη γή. Να μάθεις αλλά και να διδάξεις πράγματα, να δείξεις αγάπη, να ανοίξεις την αγκαλιά σου, να πονέσεις αλλά και να γελάσεις. 
Ακόμη και οι άνθρωποι που πέρασαν δύσκολα πολύ στη ζωή, λόγω της υγείας τους, ακόμη και όσοι χάσανε δικούς  τους ανθρώπους, ακόμη και αυτοί, κάποια στιγμή γελάσανε, και γελάσανε με την καρδιά τους. Και ξεχάστηκαν, το μυαλό τους έφυγε απο το κακό και πέταξε προς καλές, όμορφες στιγμές, λίγο πιο ανέλεμες!

Να αγαπάτε τη ζωή, με καλές μα και άσχημες στιγμές! Αν υπάρχει θεός, τότε έβαλε όλη τουν την ευλογία στην καθημερινότητα, έτσι πιστεύω εγώ. Όχι στη στιγμή που θα αντικρίσεις το άγαλμα της Ελευθερίας στο άλλο ημισφαίριο, όχι τη στιγμή που θα βγεις πρώτος σε έναν αγώνα αλλά στο ταξίδι, στη διαδικασία του ότι θα αγωνιστείς!

Σας φιλώ και σας σκέφτομαι πάντα. Οι μέρες μου είναι και καλές και πολύ καλές και νορμάλ και μέτριες. Ποικιλία! 

Καλό μήναααααααααααα!


ΠΡΕΣΠΕΣ











Μάρτης!